Verbrande levens

van bovenVerbrande levens

Verbrande levens is een bundel van elf korte verhalen en  gaat over de vraag waarom mensen op de vlucht slaan. Wat bezielt een mens om alles en iedereen achter te laten voor een duistere sprong in het onbekende? De verhalen in deze bundel laten zien dat vluchten geen onlogische beslissing is van abnormale mensen maar een logische beslissing van normale mensen op abnormale omstandigheden.

De hoofdpersonages vertellen hun verhaal in de ik-vorm en in eigen woorden waardoor ze vol tot leven komen en een menselijke gezicht krijgen. In tegenstelling tot de gangbare benadering in de media, worden de vluchtelingen in deze bundel niet gereduceerd tot cijfers in statistieken. Het zijn mensen van vlees en bloed, die een bestaan proberen op te bouwen. Net als iedereen knopen ze relaties aan, krijgen ze kinderen, verliezen ze soms geliefden, hebben ze een baan of zoeken ze naar werk en maken ze doorlopend keuzes in hun leven.

De verhalen lezen als korte flitsromans en trekken je een wereld in waar mensenrechten niet meer zijn dan zeepbellen in een overvolle wastobbe.

In oktober 2015 is het precies tien jaar geleden dat elf vluchtelingen omkwamen tijdens de brand in het cellencomplex van Schiphol-Oost. Niet alleen de titel Verbrande levens verwijst naar deze dramatische gebeurtenis. Ook de compositie van de bundel refereert hieraan en bevat elf verhalen die zich ieder afspelen in of rondom de herkomstlanden van de elf slachtoffers.

Verbrande levens is te verkrijgen in iedere boekhandel off- en online

Meer info: uitgeverij LetterRijn 

 

One thought on “Verbrande levens

Comments are closed.